Відкриваємо двері дітям



Використання фондів ЄС та участь громадянського суспільства: нова доповідь щодо впровадження деінституціалізації

19.12 2017 Європа


Європейська кампанія «Відкриваємо двері дітям» долучилася до розробки доповіді щодо використання фондів ЄС для впровадження деінституціалізації.

Європейська кампанія «Відкриваємо двері дітям» долучилася до розробки доповіді «Відкриваємо громади, закриваємо інституції: використання Європейский структурних та інвестиційних фондів», презентація якої відбулася 22 листопада 2017 року в Європарламенті. Доповідь поєднала в собі докази та рекомендації від низки країн-учасниць ЄС щодо використання чи планів з використання Європейских фондів на підтримку впровадження деінституціалізації.

В рамках співпраці з «Community Living for Europe», незалежною ініціативою з моніторингу використання фондів ЄС в процесі переходу від інституційного догляду до догляду у громаді, 6 національних координаторів європейської кампанії «Відкриваємо двері дітям» – включно з Болгарією, Естонією, Грецією, Румунію та Польщею – надали дані для дослідження того, як попередні умови щодо соціальної інклюзії впроваджуються в їхніх країнах. Дослідження містить приклади використання країнами-учасницями ЄС Европейських фондів для підтримки деінституціалізації, їхніх майбутніх планів та відповідей на виклики, які можуть з’явитися  у процесі роботи. Також доповідь містить конкретні рекомендації для поточного та наступних фінансових періодів.

Яна Хейнсворт, генеральна секретарка мережі організацій Eurochild, координаторка європейської кампанії «Відкриваємо дремі дітям», у своєму виступі в рамках панелі представників організацій громадянського суспільства сказала: «Ця доповідь містить важливі уроки для наступної ери Європейських фондів.  «Попередні умови» в нормативній базі Європейський фондів створюють передумови фінансування для країн-учасниць ЄС і є потужним важелем для впровадження структурних реформ на національному рівні».

Також вона додала, що згідно з даними кампанії «Відкриваємо двері дітям», що увійшли до доповіді, Європейський кодекс поведінки відносно партнерства, який передбачає тісну співпрацю між Єврокомісією, державними органами, соціальними партнерами та організаціями громадянського суспільства, не шанується та не використовується належним чином. «Якщо громадянське суспільство позбавлене можливості моніторингу процесу, уряди не можливо притягнути до відповідальності», - підсумувала Яна Хейнсворт.

Повний текст доповіді «Відкриваємо громади, закриваємо інституції: використання Європейский структурних та інвестиційних фондів» доступний за посиланням