Відкриваємо двері дітям



Громадські організації допоможуть уряду Болгарії з деінституціоналізацією

25.03 2016 Європа


Уряд Болгарії запропонував громадським організаціям долучитися до удосконалення Плану дій щодо впровадження деінституціоналізації.

В свою чергу, коаліція ‘Дитинство 2025’, яка об’єднує провідні громадські організації, мережі та приватних осіб, що займаються захистом прав дітей, виступила із закликом оновити структуру і зміст Плану.

‘Eurochild’, ‘Надія і житло для дітей, ‘Lumos’ та Кампанія ‘Відкриваємо двері дітям’ підтримують заклик коаліції ‘Дитинство 2025’ до уряду Болгарії рухатися в напрямку деінституціоналізації.

Зокрема, члени коаліції висловили бажання брати активну участь у всіх етапах розробки та реалізації Плану дій на 2016-2020 роки з впровадження національної стратегії ‘Концепція деінституціоналізації дітей Болгарії’.

Коаліція також вітає останні зроблені на початку 2016 року кроки уряду, спрямовані на включення громадських організацій в розробку оновленого Плану дій, та закликає болгарський уряд продовжувати цей процес.

В тексті заклику організації радять застосувати в Плані дій наступні ключові принципи:

-          Пріоритетне значення має надаватись запобіганню вилучення дітей з родини;

-          Громадські організації мають бути включені в міжвідомчу робочу групу з деінституціоналізації та в розробку Плану дій на вищих рівнях керування та прийняття рішень, згідно відповідних постанов Європейського парламенту (1303/2013) та Ради Європи від 17 грудня 2013.  

-          План має бути реалізований до 2020 року та втілити всі довготермінові цілі, визначені в ‘Концепції деінституціалізації дітей Республіки Болгарія’.


Eurochild – мережа неурядових організацій, що спеціалізуються на захисті прав дитей по всій Євпропі.

Lumos –  заснована письменницею Дж.К.Роулінг міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на деінституціалізацію системи догляду дітей.

Hope and Homes for Children (Надія і житло для дітей) – міжнародна благодійна організація, метою якої є викорінення інституційного догляду дітей у всьому світі.