Відкриваємо двері дітям



Прес-ланч у Чернігові: розбираємося у реформі системи захисту дітей

29.09 2017 Україна


Учасники коаліції з підтримки ДІ на Чернігівщині разом з працівниками соціальних служб зустрілися з журналістами, аби обговорити ситуацію в регіоні та причини необхідності впровадження реформи.

28 жовтня у Чернігові ми зустрілися з представниками громадських організацій у Чернігівській області, спеціалістами обласного центру соціальних служб та служби у справах дітей та журналістами, аби обговорити питання та наявні проблеми в соціальній сфері регіону та докладніше пояснити, на що очікувати дітям та сім’ям за нових умов.

Зрозуміло, що затвердження урядом Національної стратегії реформування системи догляду дітей підсилило інтерес медіа до теми. Дуже позитивна тенденція – це активізація не тільки традиційного вже питання фінансування, яке цілком обґрунтовано постає при розмові про будь-які реформи в країні, але й бажання журналістів ґрунтовно розібратися в самому процесі деінституціалізації. Після прес-ланчу самі журналісти вже пропонували висвітлювати різні аспекти наявних проблем та альтернатив.

22091772_1465905810130248_708921739_n

Усі учасники зустрічі окреслили превентивну роботу з дітьми та сім’ями як базову умову нової системи захисту дітей. А створення і ефективне функціонування комплексу таких послуг – це головна умова успішності реформи. «Хоч вона і називається реформа інституційних закладів, тобто інтернатів, але я наголошую – це не про закриття інтернатів. Це вже другорядна справа. Бо, щоб закрити інтернат, треба створити умови, куди вивезти дітей з інтернатів, і створити умови, щоб діти знову туди не повернулися. Для цього в громадах повинні бути створені соціальні послуги. Складне слово, що означає багато чого: починаючи від дитячого садочка, якості освіти і закінчуючи логопедами, реабілітаційними послугами для інвалідів», — Катерина Залевська, БО «Надія і житло для дітей в Україні».