Відкриваємо двері дітям



Мапа українських інтернатів: валіза без ручки або важкий уламок пострадянського світу

27.10 2016 Україна


Як українське суспільство тягне за собою багаж радянської спадщини, який важко нести, але шкода залишити. Тепер це все наочно та в деталях можна побачити на мапі інтернатів України.

Ми провели ретельне дослідження інтернатної системи в Україні, частину результатів якого відобразили на  Мапі українських інтернатів для наочного розуміння масштабу та актуальності проблеми. Виявилося, що на території країни наразі функціонують 663 інтернатних заклади 9-ти різних типів. Характерно, що майже всі заклади (613) створені ще за радянських часів і мають величезні будівлі від 3 до 50 тисяч кв.м., а їх середня наповнюваність складає лише 40-50%. Неймовірно, але тільки 10% дітей в інтернатах є сиротами чи позбавленими батьківського піклування за рішенням суду. Всі інші діти мають сім’ї, але продовжують зростати у жахливих умовах інтернатного виховання. 

На жаль, заявлена 10 років тому реформа системи інтернатних закладів не вплинула на зменшення їх кількості та не змінила зміст їхньої  діяльності. Змінюються лише назви закладів, замість дітей-сиріт в інтернати влаштовуються батьківські діти, проте залишаються незмінними умови та організація  життя дітей у цих закладах. Мільярди гривень платників податків витрачаються на утримання стін та оплату праці персоналу, в той час як інноваційні моделі соціальних послуг не підтримуються на державному рівні і працюють виключно з ініціативи недержавних організацій чи окремих представників місцевої влади.

Таким чином, за 25 років незалежності українське суспільство так і не побудувало систему, в якій дитина і сім’я були би справжньою цінністю, а ефективність прийнятих державних рішень і вкладених  коштів вимірювалася б показниками покращення життя дітей, а не паперовими деклараціями.

Якщо оголошений зараз Президентом курс на реформу інтернатної системи знову залишиться намірами на папері – наслідки будуть катастрофічними. Кількість кризових сімей збільшуватиметься, відповідно і кількість дітей в інтернатах, затрати держави постійно зростатимуть, а фізичне і моральне становище майбутніх поколінь лише погіршуватиметься.