Відкриваємо двері дітям



Одеська область ліквідує інтернатну систему

25.11 2015 Україна


Тривала адвокаційна робота та розбудова широкої партнерської мережі в рамках громадянської кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ дала свій позитивний результат – першу в Україні спробу втілити комплексну реформу системи захисту дітей на обласному рівні

25 листопада Одеська обласна державна організація підписала Угоду про довготермінову стратегічну співпрацю з Представництвом благодійної організації ‘Надія і житло для дітей’ в Україні

Угода передбачає тривалу співпрацю спрямовану на трансформацію системи захисту дітей у Одеській області до кращих європейських стандартів та практик захисту прав дітей.

Ця подія є знаковою не лише для Одеського регіону, але і для всієї країни, адже вперше мова йде про комплексну реформу системи захисту дітей на рівні області.

FotorCreated

Одеська область взяла впевнений курс на впровадження конкретних дій у напрямку демонтажу застарілої радянської системи, де для всіх дітей, які залишилися без батьківського догляду, пропонувалося одне рішення – влаштування в інтернат. Натомість буде створено систему захисту дітей, в умовах якої сім’ї зможуть отримати ефективну допомогу за місцем проживання, а рішення щодо дитини будуть прийматися в її інтересах та за її участі.

Це великий успіх та крок  уперед на шляху до подолання интернатного догляду в межах всієї країни. Ми віримо, що вдала реалізація співпраці в Одеській області стане прикладом та надихне розпочати роботу над  якісними перетвореннями у житті дітей та сімей всі регіони України і вже в перспективі найближчого десятиліття Україна не потребуватиме інтернатів, всі діти виростатимуть у сімейних умовах, а кожна родина зможе отримати якісну і вчасну допомогу у кризових ситуаціях і не розлучатися зі своїми дітьми.

Ми вдячні за допомогу нашому регіональному партнеру Кампанії в Одеській області Благодійному фонду ‘Вітрила дитинства’, який доклав максимум зусиль для того, щоб ідеї Кампанії були почуті на вищому рівні в області та Угода про співпрацю була підписана.

Довідково: Наразі в Одеській області функціонує 58 інтернатних закладів у яких перебувають більше 6000 дітей. Лише близько 800 дітей є сиротами, всі інші мають принаймні одного з батьків чи родичів. Щороку на утримання інтернатної системи в області витрачається більше 300 млн. грн.