Відкриваємо двері дітям



Уряд затвердив план дій щодо захисту прав дітей

30.12 2015 Україна


Наприкінці 2015 року Кабінет Міністрів України затвердив План дій щодо реалізації національної стратегії у сфері прав людини, який передбачає ряд важливих кроків у напрямку забезпечення інтересів дітей. В рамках виконання Плану, розрахованого на найближчі п’ять років, захист дитини, створення сприятливого середовища для її виховання та розвитку вперше визнано окремою метою загальнодержавного рівня.

Приємно усвідомлювати, що наші адвокаційні зусилля з впровадження деінституціалізації не були марними, адже фінальна редакція документу містить запропоновані нами правки та рекомендації.

Зокрема, до кінця 2016 року планується провести комплексне дослідження системи захисту дітей в Україні. Це нарешті дозволить отримати об’єктивні дані щодо кількості і стану українських інтернатів, а також потреб дітей, які там знаходяться.

Окрім того, План передбачає затвердження розробленого нами положення про Центр соціальної підтримки дітей та сімей як комплекс сімейно орієнтованих послуг з попередження інституціалізаціїї, а також затвердження Національної програми деінституціалізації до 2025 року з чіткими завданнями, визначенням термінів та ресурсів, що необхідні для поетапного здійснення реформи.

Нагадаємо, що Президент Петро Порошенко також підписав розпорядження ‘Про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей’. До 10 травня 2016 року за результатами проведеної роботи має бути підготовлений законопроект, що забезпечує створення належних умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Отже, реформу інституційного догляду дітей в Україні можна вважати офіційно розпочатою. Напрацьовані в рамках Кампанії партнерства та механізми роботи допоможуть реалізувати її максимально ефективно та з урахуванням потреб дітей і сімей.