Відкриваємо двері дітям



В фокусі: Україна

28.02 2017 Україна


Статистичні дані доводять, що військовий конфлікт на сході Україні - не єдиний чинник, який негативно впливає на становище дітей в країні. На жаль, впровадження реформи постійно стикається з відчайдушним спротивом власне існуючої системи на шляху до змін на користь дітей.

Наприкінці 2015 року офіційна статистика говорила про 71,401 дитину в 615 інституціях в Україні. Проте дані аудиту системи захисту дітей, проведеного Представництвом благодійної організації Надія і житло для дітей​ в Україні, показали невідповідність реальної ситуації даним офіційної статистики. Станом на вересень 2015 року ми мали 99,915 дітей в 663 інституціях в країні. На жаль, сьогодні ми можемо говорити вже про 104 тис. дітей, що живуть в інтернатних закладах різного типу в Україні. І наслідки військового конфлікту на сході нашої держави працюють на збільшення цього числа.  

Сумно визнавати, але ключові перепони на шляху впровадження реформи - слабка політична воля уряду і президента, недостатність рівня потенціалу фахівців з питань захисту дітей у відповідних установах, які здійснюватимуть ці реформи, і, нарешті, занизька пріоритетність сфери соціального захисту для донорів в Україні - нікуди не зникли.

На жаль, відомим фактом є те, що деякі "закриті" нібито інтернатні заклади в реальності просто взяли собі нову назву. Але рівень послуг, які вони надають, залишається так само низьким. Отож велике питання - чи не відбудеться це з іншими інституціями за існуючої відсутності у соціальної системи дійсно щось змінювати. А поміж тим, вато пам'ятати, що 1 з 35 дітей в Україні перебуває наразі в інтернатних закладах того чи іншого типу. 

Детальніше про ситуацію в Україні у  бюлетені європейської кампанії 'Відкриваємо двері дітям'