Відкриваємо двері дітям



Мистецтво проти інтернатів в Одесі

26.11 2015 Україна


Одеса стала другим містом України, де зупинилося турне соціально-культурного проекту ‘Відкриваємо двері дітям’. Тут презентація виставки співпала з підписанням Угоди про довготермінову стратегічну співпрацю з Одеської ОДА, що дала старт початку комплексної реформи інтернатної системи в області

25 листопада в Одесі відбулася презентація соціально-культурного проекту ‘Відкриваємо двері дітям’. Це вже друге місто, куди цього року подорожує виставка, а першим пунктом був Львів.

Ядром виставки є роботи 7 відомих сучасних українських художників: Олександра Глядєлова, Антона Логова, Юрія Кручака, Аліни Півненко, Олександра Курмаза та групи GAZ. Проте, розпочавши роад-шоу виставки, ми прагнули залучити до проекту і молодих місцевих художників. В Одесі свої роботи для виставки надали Альбіна Ялоза, Микола Лукін та Микола Карабінович.

FotorCreatedОдеса

На відкриття виставки завітали представники громадських організацій, прийомні батьки, представники місцевої влади та самоврядування, митці, журналісти. Директор Представництва благодійної організації ‘Надія і житло для дітей’ в Україні, що є організатором виставки, у своєму виступі розповіла про те, що ця виставка вперше була презентована рік тому в Києві і викликала великий резонанс. Сам проект організований в рамках громадської кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’, яка вже об'єднала понад 50 громадських організацій. Всі ці організації переконані, що виховання дітей в інтернаті є несумісним з правами дітей. Воно завдає непоправної шкоди розвитку дитини, значно зменшує її шанси знайти себе в суспільстві, створити свою сім'ю і просто позбавляє простих радощів дитинства.

У цьому ключі надзвичайно важливим є те, що в день відкриття виставки між ПБО ‘Надія і житло для дітей’ в Україні та Одеської ОДА була підписана Угода, що ознаменувала собою початок докорінної реформи системи захисту дітей в області в напрямку ліквідації інтернатної системи та забезпечення сімейного догляду для кожної дитини.

Тепер, коли вперше в Україні подібна реформа розпочата на рівні області, як ніколи важливо об'єднувати зусилля громадськості для просування системних змін на державному рівні, а також змінювати розуміння  у суспільстві реальних наслідків інтернатного догляду та інструментів його подолання.

Логістичним партнером виставки у 2015 році стала компанія ‘Нова Пошта’.