Відкриваємо двері дітям



Зустріч регіональних партнерів в Одесі: 2-га фаза Кампанії

30.03 2016 Україна


17 – 18 березня в Одесі відбулась чергова зустріч регіональних партнерів, присвячена плануванню другої фази громадянської Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’ та розвитку партнерської мережі Кампанії в регіонах.

Кампанія ‘Відкриваємо двері дітям’ стартувала в Україні на початку 2013 року. За цей час нам вдалось сформувати дієву мережу партнерських організацій, яка охоплює всі регіони України та досягти значного прогресу у просуванні деінституціалізації в Україні.

Завдяки співпраці з органами місцевої влади нам вдалося запустити пілотну програму деінституціоналізації в Одеській області. Подібний проект втілюється в Україні вперше, а логіка його реалізації стане практичною моделлю реформування окремої області, придатною для адаптації та застосування в інших регіонах України. 

Злагоджена робота партнерів посприяла підтримці деінституціалізації з боку Адміністрації Президента та Кабінету міністрів та допомогла завершити аудит системи захисту дітей, дані якого ляжуть в основу національної стратегії реформи.

Інтенсивна інформаційна кампанія та окремі заходи партнерів змогли докорінно змінити ставлення суспільства до проблеми зростання дітей в інтернатах та закласти підвалини для підтримки деінституціалізації, сформували готовність громадськості та неурядового сектору дієво долучатися у процес реформування інституцій в регіонах.

Проаналізувавши нашу діяльність та найефективніші засоби досягнення цілей у 1-ій фазі Кампанії, партнери визначили основні напрямки подальшої роботи: робота з місцевої владою, інформування суспільства для зняття опору реформам та розвиток партнерства на підтримку деінституціоналізації в регіонах.

Реформа децентралізації значною мірою перекладає відповідальність за соціальний захист на органи місцевого самоврядування, де наразі відсутнє чітке уявлення про вартість соціального захисту та ресурсів в окремих територіальних громадах. Наша мета - сформувати в представників регіональної влади розуміння власної ролі, компетенцій та відповідальності у сфері захисту дітей, показати ефективні та апробовані способи використання ресурсів для максимального задоволення потреб дітей і сімей у громадах, забезпечити гармонійне включення соціальних питань у алгоритм децентралізації.

Водночас, зміни в системі захисту дітей не відбудуться без усвідомлення проблеми з боку суспільства, яке є постачальником дітей в інтернати. Зняття суспільного супротиву, доступна інформація про альтернативи інституційному догляду, готовність батьків не віддавати дітей до інтернату, а використовувати всі наявні способи вирішення проблеми та співпрацювати із фахівцями є тими опорними точкам, за допомогою яких можна здійснити перетворення. Отже, інформаційні та освітні заходи залишаються важливою ланкою 2-ї фази Кампанії.

Третім, але не менш важливим компонентом 2-ої фази, є розширення мережі партнерів та поглиблення співпраці на регіональному рівні. Успішний досвід розвитку співробітництва спонукає нас до подальшого розширення партнерських мереж та залучення експертів з інших сфер через створення широких громадських коаліцій на підтримку ДІ. Колосальний досвід роботи у своїх регіонах, знання про ключові проблеми та суспільні запити робить громадські організації основними рушіями та агентами змін на місцях.

Об’єднання зусиль та комплексна робота партнерів із владою та суспільством довели свою високу ефективність у першій фазі Кампанії, і зараз ми переконані у своїй спроможності втримати процес реформ у правильному руслі та поступово позбутися інтернатів по всій країні.

Захід організовано завдяки підтримці Ініціативного центру сприяння розвитку та активності громадського почину «Єднання».