Відкриваємо двері дітям



У Києві спланували другу фазу Кампанії ‘Відкриваємо двері дітям’

29.03 2016 Україна


14 березня в Києві відбулась зустріч національних партнерів Кампанії ‘Відриваємо двері дітям’.

Подія згуртувала представників громадських організацій, волонтерів та журналістів, зацікавлених в реформах, які здатні гарантувати законне право кожної  дитини зростати в сім’ї.

Розпочавши Кампанію в Україні два роки тому, ми окреслили головні проблеми: відсутність дискурсу в ЗМІ, ігнорування проблеми з боку суспільства, брак експертизи в галузі деінституціоналізації (ДІ), нестачу афілійованих політиків, фінансових механізмів та інфраструктурного підґрунтя для реформ. Нерозуміння сутності проблеми призводило до періодичних спроб псевдо-реформування інституцій (зміни назви або технічного переоснащення інтернатів) та забезпечувало постійний потік матеріальної підтримки інтернатів з боку бізнес-структур і волонтерів.

Завдяки співпраці і залученню кола партнерів нам вдалося досягти вражаючих результатів: значна частина суспільства визнала проблему, відповідна тематика почала висвітлюватись у ЗМІ, розпочалась дискусія на тему розумної благодійності.  Ми отримали підтримку з боку центральних та регіональних органів української влади, завдяки чому нам вдалось провести аудит інтернатних закладів, дані якого ляжуть в основу стратегії деінституціоналізації, та запустити першу в Україні обласну програму комплексного реформування системи захисту дітей в Одеській області.

Детальніше про результати 1-ї фази Кампанії у презентації:

Друга фаза Кампанії передбачає консолідацію громадянського суспільства задля адвокації змін на всіх рівнях та поглиблення співпраці в регіонах – де ГО є основними агентами змін та ресурсом для втілення ДІ: як на рівні Європейського Союзу та центральних органів української влади, так і на локальному рівні територіальних громад, обласних управлінь освіти, служб у справах дітей і т.п.

Можна з упевненістю стверджувати, що спільними зусиллями ми створили міцне підґрунтя для впровадження реформи ДІ у всій країні. Проте, щоб реформа відбулася, нам необхідно визначити найбільш важливі  напрямки спільної діяльності на другому етапі Кампанії та сфокусувати свою роботу у цих напрямках.

Незважаючи на певні досягнення в лобіюванні реформи, мусимо визнати: на всіх щаблях влади досі панує брак обізнаності та ‘політичної волі’ до впровадження ДІ та створення якісних соціальних послуг, що має неодмінно передувати ліквідації інтернатних закладів. Ми ставимо за мету посилити адвокаційну роботу із владою національного трівня та на рівні ЄС, що зробить реформу інституційного догляду умовою євроінтеграції, уможливить залучення коштів із структурних фондів ЄС та стане запорукою створення нормативно-правового підґрунтя (державної стратегії та плану реалізації ДІ). 

Важливою є і робота із владою на місцях, адже умовах децентралізації відповідальність за створення соціальних послуг лягає на плечі об’єднаних територіальних громад. Усвідомлювлення ними наявних альтернатив інституційному догляду, фінансування якого в більшості своїй є нераціональною розтратою коштів платників податків та власної ролі у процесі реформування інтернатної системи гарантує правильну реалізацію деінституціалізації на місцях.

Критичним для успіху є подальший розвиток партнерства з широким колом організацій та експертів - не лише спеціалістів у сфері захисту дітей, але і тих, чия компетенція стосується децентралізації, прозорості бюджетування, ефективності влади, донорами та бізнесом. Робота із суспільством – це база, фундамент для втілення деінституціоналізації адже соціум – є бенефіціаром реформи та носієм всіх запитів на зміни до влади і саме за мовчазної підтримки суспільства ще досі існують  інтернати. Від усвідомлення шкоди інституційного догляду суспільство має перейти до усвідомлення відповідальності за долю кожної дитини: для цього дорослі члени громади мусять не лише знати про альтернативні способи влаштування дитини без батківського піклування, але бачити конкретні шляхи долучитися – надати адресну допомогу родині, взяти дитину під опіку чи патронат, та нарівні з громадськими організаціями вимагати змін від влади.

Чергова зустріч національних партнерів Кампанії пройшла цілком плідно: ми не лише визначили ключові напрямки роботи, але й способи та рівні залучення цільових груп та всіх партнерів Кампанії, адже саме синергія агентів змін є запорукою створення умов для того, щоб кожна дитина отримала шанс зростати в дбайливому родинному оточенні. 

Захід організовано завдяки підтримці Ініціативного центру сприяння розвитку та активності громадського почину «Єднання».